miércoles, 15 de abril de 2015

El paper de la informació a la societat actual


La societat actual està sotmesa a un gran flux d'informació contínua, actualizada al segon, i que alhora pot reflectir milers de realitats diferents. Segons de quin punt geogràfic del món extraguem una notícia determinada d'un mitjà divulgador, per exemple, un diari, podrem, tanmateix, recollir part del seu substracte social que composa el medi del mijtà.


Tanmateix, aquesta "sobrecàrrega" d'informació ha portat a emprar el terme "Societat del Coneixement" per descriure la societat..., mundial? No ho crec. Tal com sosté Armand Mattelard a "La Sociedad de la Información: el Enfrentamiento entre proyectos de Sociedad", des de la perspectiva occidental, sempre present, la percepció globalitzant d'aquesta teoria sempre tendeix a unificar una única societat global de coneixement i informació que no és real. Cito textualment de Mattelard (p. 2): "El uso de la noción genérica de “conocimiento” es tan proteiforme como el recurso a la de información. Consensual a poco costo, esta semántica tiene el defecto de esquivar la cuestión de la pluralidad de los saberes y de sus protagonistas."1
S'ha d'ésser realista i sobretot conscient de la gran realitat multicultural del món, amb multitud de perspectives diferents envers la vida, la societat, la política, la música, la pròpia premsa i mitjans informatius, etc. Tanmateix, i probablement, tots els informadors responguin a una determinada idea política que codiciona, sovint, el seu missatge.

Aquesta qüestió la podríem enllaçar amb la pluralitat de perspectives informatives que conviuen a la societat espanyola. El relat informatiu d'una mateixa notícia pot adquirir, a cada mitjà informatiu matissos diferents segons com es divulgui el contingut de la notícia.
Bon exemple són les diverses televisions de l'àmbit estatal i regional, com per exemple, la televisió catalana Tv3, i la primera espanyola TvE que poden respondre a determinats interessos ideològics que són diferents entre sí però que conviuen dins la premsa estatal, a l'igual que ho fa el ciutada d'una ideologia amb el que sosté una altra.

Rellegint a Mattelard podem afirmar conclusòriament que la varietat de divulgació dins la Societat de la Informació i el Coneixement, i la seva convivència d'opinions, són el viu reflex d'una societat plural, que precisa d'aquesta perspectiva multifacial i pluralitzant, enlloc d'intentar globalitzar un món tan divers com les societats diverses mateixes.



Referències bibliogràfiques
1 - Matterlart. "La Sociedad de la Información": El Enfrentamiento entre proyectos de Sociedad"

1 comentario:

  1. M'ha semblat molt interessant l'apunt que has fet del matisos que conté una mateixa notícia segons qui l'exposi. No només en canvia en matisos sinó que canvia conceptualment, afegiria jo, segons l'interlocutor, cosa que crec posa en evidència la imparcialitat de molts mitjans de comunicació.

    ResponderEliminar